اینکوترمز (incoterms) 2024
اینکوترمز (incoterms) چیست؟
آشنایی با قوانین و قواعد اینکوترمز (incoterms) 2024 :
اینکوترمز (incoterms) یکی از اصطلاحات بینالمللی در زمینه بازرگانی است که در معاملات و تجارتهای برونمرزی و همچنین در حمل و نقل بینالمللی گسترده استفاده میشود. اینکوترمز در واقع یک عبارت مرکب است که از ترکیب سه کلمه انگلیسی «International Commercial Terms» به وجود آمده است. از این رو، به پاسخ سؤال “اینکوترمز چیست؟” میتوان گفت که اینکوترمز (incoterms) به معنای اصطلاحات بینالمللی بازرگانی است که تعریف شدهاند و این مفهوم در تمامی کشورها مشترک و یکسان است. در اینکوترمز، قواعد و مقررات متعددی وجود دارند؛ هر یک از این قواعد شرایط، هزینهها، حالتها و مسئولیتهایی را شامل میشود که طرفین معامله موظف به انجام برخی از آنها هستند.
قوانین و قواعد اینکوترمز(incoterms)
قوانین اینکوترمز بسیار گسترده و متنوع هستند و شامل قواعد حمل و نقل هوایی بین المللی، مقررات حمل زمینی و دریایی، و دیگر موارد مرتبط با تجارت بین المللی میشوند. اینکوترمز اصطلاحات است که در معاملات و تجارتهای بینالمللی به کار میرود و از مهمترین آنها میتوان به هزینهها، ریسکها و تعهدات فروشنده و خریدار اشاره کرد. در این قوانین:
- مسئولیتهای هر طرف تعیین میشود.
- هزینههای هر دو طرف مشخص میشود.
- ریسکهای ممکن تجاری مشخص میشود.
- محدودیتهای صادراتی و وارداتی مشخص میشود.
قواعد اینکوترمز (incoterms)
شامل امور مختلفی از بازرگانی مانند حمل و ترخیص کالا، صادرات، واردات، مسئولیت پرداخت و تعیین ریسک حمل و نقل میشود. این اصطلاحات برای کمک به درک متقابل و تبیین دقیق شرایط تجاری، توسط طرفین در تجارت داخلی و بینالمللی به کار میروند.
آشنایی با اصطلاحات مهم در اینکوترمز
به منظور هماهنگسازی اصطلاحات متداول در صنعت حمل و نقل و تجارت بینالمللی، اتاق بازرگانی بینالمللی مجموعهای کاربردی از اصطلاحات را با عنوان «اینکوترمز» منتشر کرده است. این اصطلاحات برای تقسیم هزینهها و مسئولیتها بین فروشنده و خریدار به کار میروند. علاوه بر این، شرکتهای حمل و نقل بینالمللی که قراردادهای مرتبط با اینکوترمز را تنظیم میکنند، از این اصطلاحات در فرآیند تجارت استفاده میکنند.
اصطلاحات تعریف شده در قوانین اینکوترمز (incoterms) عبارتاند از:
- Delivery: نقطهای در معامله حملونقل که ریسک برای فروشنده از بین میرود یا آسیب کالاها از فروشنده به خریدار منتقل میشود.
- Arrival: نقطهای که در آن هزینه حمل پرداخت میشود.
- Free: فروشنده متعهد میشود که کالاها را به نقطهای برساند که از آنجا فرآیند حمل صورت میگیرد.
- Carrier: هر فردی که در قرارداد حملونقل، وظیفه حمل و نقل را بر عهده میگیرد. به عبارت دیگر، دارنده وسیله حمل.
- Freight Forwarder: شرکتی که قرارداد باربری را تنظیم یا در آن مشارکت میکند.
- Terminal: هر محل سرپوشیده یا غیرسرپوشیده مثل انبار، پارکینگ، گاراژ کانتینرها یا ترمینال بار جادهای، ریلی یا هوایی.
- To clear for export: دریافت گواهی ترخیص صادراتی بار و دریافت جواز صادرات.
قوانین مربوط به این اصطلاحات هر 10 سال یک بار توسط اتاق بازرگانی بینالمللی مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرند و تغییراتی در آنها صورت میپذیرد.
انواع اینکوترمز براساس نوع ارسال و پرداخت هزینه حمل کالا
معرفی قواعد اینکوترمز گروه C
قواعد گروه C در اینکوترمز اصطلاحاتی دارد که بر اساس آنها مخارج کرایه تا مقصد را باید فروشنده پرداخت کند. براساس قواعد این گروه خطر آسیب، خسارت و هزینههای اضافی بر عهده خریدار است. این اصطلاحات شامل چند مورد میشود که در ادامه بهطورکامل به بررسی آنها می پردازیم.
قانون (Carriage Paid to (CPT
اینکوترمز CIP یا Carriage and Insurance Paid to
اصطلاح CIP مخفف عبارت Carriage and Insurance Paid to است و در روش حملونقل بینالمللی ترکیبی کاربرد دارد. در این اینکوترمز، ریسک و مسئولیت فروشنده زمانی که کالا را به نقطه توافق شده میرسد، خاتمه مییابد. براساس قانون CIP، هزینه بیمه و حمل با فروشنده است. درواقع تنها تفاوت این اصطلاح با CPT این است که فروشنده وظیفه بیمه کالا در هنگام بارگیری را نیز بهعهده دارد.
اینکوترمز CFR یا Cost and Freight
عبارت CFR در حمل دریایی کاربرد دارد. براساس قرارداد CFR که توسط شرکت حمل و نقل کشتیرانی تنظیم میشود، هنگامی که محموله از روی نرده کشتی عبور میکند، مسئولیت فروشنده خاتمه مییابد. براساس اینکوترمز CFR هزینه بیمه با خریدار و هزینه حمل با فروشنده است. در واقع طبق این قانون اینکوترمز فروشنده کالا مسئولیت هزینههای مبدأ مانند ترخیص کالا و حملونقل را بر عهده میگیرد؛ اما مسئولیتی برای بیمه یا تحویل بار به مقصد ندارد.
اینکوترمز (Insurance and Freight (CIF
معرفی قواعد اینکوترمز گروه D
گروه D اینکوترمز اصطلاحاتی دارد که براساس آن فروشنده مسئول رساندن کالا به نقطه یا محل توافق شده در مقصد است. براساس این قاعده، فروشنده شخصاً تمامی خطرات و هزینهها را بر عهده میگیرد.
اینکوترمز (Delivered Ex Quay (DEQ
براساس قاعده DEQ، فروشنده وقتی کالا را از کشتی به اسکله انتقال داد و عوارض انتقال به اسکله مقصد را نیز پرداخت کرد، این امکان را دارد که بار را در بندر مقصد تحویل خریدار دهد.
(Delivered At Frontier (DAF اینکوترمز
قاعده DAF، برای حملنقل ریلی و ارسال کالا از طریق خطوط راهآهن کاربرد دارد. در این نوع حمل میتوان سندی سراسری از راهآهن گرفت که کلیه عملیات حملونقل را تا مقصد نهایی در برگیرد و کالا را برای این بازه زمانی بیمه کند.
اینکوترمز DDP یا Delivered Duty Paid
DDU در اصطلاحات اینکوترمز
DDU مخفف اصطلاح Delivered Duty Unpaid و به معنای تحویل بار در مقصد بدون پرداخت حقوق و عوارض گمرکی است. براساس این قانون، فروشنده محصول صادراتی را در کشور مقصد بدون انجام فرآیند ترخیص برای ورود و پرداخت عوارض تحویل میدهد.
DES اینکوترمز یا Delivered Ex Ship
DES در اینکوترمز به معنی تحویل در عرشه کشتی (در مقصد) است. براساس DES اینکوترمز، فروشنده کالا را در عرشه کشتی در بندر مقصد به خریدار تحویل میدهد و اقدامات و هزینههای ترخیص کالا برای ورود به بندر مقصد به عهده خریدار خواهد بود.
معرفی قواعد اینکوترمز گروه E
معرفی قواعد اینکوترمز گروه F
FAS اینکوترمز (Free Alongside Ship)
اینکوترمز FCA یا Free Carrier
اینکوترمز FOB یا Free On Board
نکاتی که باید در رابطه با اصطلاحات اینکوترمز رعایت کنید
در تجارت بینالملل کالا و حملونقل محمولهها به نقاط مختلف جهان باید با انواع اصطلاحات اینکوترمز آشنا باشید. رعایت این نکات مهم در اینکوترمز موفقیت کسبوکارتان را تضمین میکند:
- اصطلاحات اینکوترمز در بخشهای مختلف تجارت باید موبهمو در قرارداد مشخص و ذکر شود.
- در هنگام صادرات و واردات انواع کالا از قوانین گمرکی و همچنین اصطلاحات اینکوترمز اطلاع کامل پیدا کنید.
- عملیات بستهبندی، حمل و امور گمرکی خود را به یک شرکت حملونقل بینالمللی معتبر بسپارید.
درصورت توجه به هر یک از موارد فوق محموله شما به در زمان مناسب و با هزینهای مقرونبهصرفه به محل موردنظرتان خواهد رسید.